Ranking Niezdrowej Żywności….

Mamy już ranking wyniszczających diet więc czas wziąć pod lupę niezdrowe jedzenie. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak to w łatwy sposób opisać bez zbędnych kwestii technicznych. Wiadomo, że w dzisiejszych czasach jesteśmy skazani na to co jest w sklepach a nawet jeśli kogoś stać na zakupy w sklepach ze „zdrową żywnością” to niestety na dobre zwykle nam nie wychodzi. W czym tkwi więc problem?!

Miałam przyjemność pisać pracę magisterską na temat zdrowej żywności. Okazało się że w Polsce „zdrowa żywność” nie ma nic wspólnego z żywnością ekologiczną, certyfikowaną. Kolejną sprawą jest fakt, że nie zawsze produkt ekologiczny jest dla nas dobry. Faktycznie gospodarstwa ekologiczne są mocno kontrolowane ale mają przyzwolenie na stosowanie pewnych środków. Temat dość obszerny i zdradliwy….

Przyszedł pewny, piękny dzień gdzie Parlament Europejski wziął się w końcu za zdrowie publiczne a na oku mieli niezdrową żywność. Każdy pokarm, który w składzie ma więcej niż 4g tłuszczu lub 10g cukru na 100g uznany zostaje za SZKODLIWY! Problemem jest to, że produkty szkodliwe i niezdrowe zwykle są dużo tańsze dlatego w wielu krajach stopniowo wprowadza się wyższe opodatkowanie na tego rodzaju żywność.

No to czas na zestawienie tych najgorszych grup produktów!!!

Numer 1 – szybko, tanio FAST FOOD!

Uwielbiamy tanie budki i markowe sieciówki. A jak ktoś mówi, że nie to kłamie J. Przy produkcji niezbyt zwraca się uwagę na stosowane substytuty. Ma być tanio i masowo. Najbardziej szkodliwe są tłuszcze roślinne o dużej zawartości izomerów trans a przy produkcji składowych Fast-Food stosuje się ich mocno uwodornione pochodne. Warto zapamiętać że fast foody są nie tylko niezdrowe, ale wręcz niebezpieczne. To właśnie one są przyczyną nadwagi u najmłodszych. Nie ukrywam, że mój syn kilka razy w roku odwiedza bardzo znany i popularny Fast-food ale to jest sporadyczny wyskok od codzienności a bardziej chodzi o zabawki dodawane do zestawu. Za każdym razem gdy tam jesteśmy widzę coraz młodsze dzieci. Ostatnio napotkałam mamę karmiącą dziecko hamburgerem, które jeszcze nie mówiło i nie chodziło. W efekcie, co roku w Europie liczba dzieci z nadwagą rośnie o kolejne 300 tysięcy. Wielka Brytania gdzie chyba problem jest na porównywalnej stopie co w USA na łamach „British Medical Journal” opisali szczegółowo, że gdyby takie instytucje zniknęły to nie byłoby tyle chorób cywilizacyjnych ani tyle zgonów rocznie.

Wszystko jesteśmy w stanie zrozumieć. W dzisiejszych czasach pogoń za pieniądzem niesie konsekwencje w braku czasu na przygotowywanie „normalnych” posiłków ale jakoś wielu z nas sobie z tym radzi… można przecież przygotować w sobotę rano porcjowane posiłki na cały tydzień, które wystarczy zamrozić. Starajmy się omijać budki, tanie bary i w miarę możliwości kebaba też! pomimo, że są sygnały, że jest najzdrowszy z tego co nam oferują to nadal niezdrowy. Jeśli nadal twierdzisz, że to odpowiednia „dieta” to nie zdziw się jak Ci wysiądzie wzrok, wątroba a cholesterol Cię zniszczy. Każdy bierze za siebie odpowiedzialność!

Numer 2 – Pyszny cukier i tłuszcz zwany SŁODYCZE

Wyobraźcie sobie, że ok. 30% z nas jawnie przyznaje się do codziennego sięgania. Z dniem gdy posłałam syna do zerówki byłam pewna, że musze zapisać go na „obiady”, które są odpowiednio zbilansowane przez dietetyka a i też ze strachu przed „Sklepikiem Szkolnym”. Dokładnie się przyjrzałam co sprzedają. Malutkie okienko do kontaktu ze sprzedawcą a dookoła witryna obwieszona wieloma rodzajami żelek, chipsów, pop corn-u, lizaków itd. Z racji, że jestem trochę wyższa niż dzieciaki z nauczania początkowego, zaglądnęłam nad ekspozycje a i na zapleczu nie było na czym oka zawiesić poza kolejnymi tzw. „syfami”. Efekt „sklepikowy” jest taki, że w ciągu ostatnich 20 lat liczba otyłych młodych Polaków wzrosła o 12 proc. Dobrze więc w czym tkwi problem?! Niby takie proste cukry, szybko się „spalają”?! Owszem łatwo się spalają gdy nie mamy problemów z metabolizmem i zażywamy codziennej dawki ruchu. W innym przypadku organizm bardzo szybko i łatwo przetwarza cukry proste w tkankę tłuszczową w wyniku przeprowadzania licznych procesów metabolicznych co = TYCIE. Z wielu badań wiemy też, że nadużywanie cukrów sprzyja kiepskiej kondycji skóry, włosów, cery no i przede wszystkim zębów. Chcesz wyglądać młodziej?! Odstaw cukry, które powodują podwyższenie poziomu glukozy a długo utrzymujący się taki poziom powoduje szybsze starzenie się…

Numer 3 – WĘDZONKI…. Czyli wszystkie produkty wędzone

Jak powstają wędzonki?! Odpowiednio spreparowane mięso poddaje się dymnej kąpieli przez wiele godzin a nawet dni. W zależności od tego czym palimy w celu uzyskania dymu mamy jego różny skłąd. Co by to nie było w wyniku spalania różnych składników otrzymujemy mieszankę dymu z substancjami rakotwórczymi.
Obturacyjna choroba płuc – mówi Ci to coś?! Jest to postępujące i niecałkowicie odwracalne ograniczenie przepływu powietrza przez drogi oddechowe. Jest to jedna z kilku ale najpoważniejsza z chorób, którą wywołuje kontakt z dymem. Pamiętaj, żę takie mięsiwo zwykle sprzyja chorobom przełyku i żołądka. Żeby nie było mało to wiedz, że w produkcji przemysłowej na dużą skalę, zwykle dodaje się różne substancje i związki polepszające kolor i przedłużające datę przydatności do spożycia.  W Polsce ok. 10% społeczeństwa ma z tytułu nadmiernego spożywania wędzonek problemy z wyżej wymienionymi przypadłościami.

Numer 4 – Smażone na głębokim Tłuszczu i nie tylko czyli – PRODUKTY SMAŻONE

Gdzie się nie obejrzysz masz budkę z frytkami, kebabem, chipsami itd. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z Fast foodów staraj się wybierać te, które nie mają wiele wspólnego ze smażeniem. Podczas wysmażania, smażenia w głębokim tłuszczu wytwarza się rakotwórcza substancja, niekorzystnie wpływająca na układ nerwowy i w wielu przypadkach stwierdzono, że przyśpiesza procesy rakotwórcze. Smażenie i pieczenie zawsze jest szkodliwe ale im wyższa temperatura i im dłuższy czas obróbki tym więcej wydziela się substancji rakotwórczych. Jeżeli Twoja dieta jest bogata w produkty smażone to lepiej zmień przyzwyczajenia no chyba, że chcesz mieć do czynienia z miażdżycą czy nowotworem. Związki szkodliwe występują w wielu produktach i gdy poddajemy je obróbce smażenia to pod wpływem temperatury przekształcają się w szkodliwe formy, niebezpieczne dla zdrowia.. Regularne spożywanie tego związku w dużych ilościach sprawia, że w organizmie powstają stany zapalne. Spożwyka o dużej zawartości skrobi jest szczególnie szkodliwa gdy zastosujemy temperaturę. Z badań wynika, że gdy przetworzymy np. ziemniaki i mięso w takich samych warunkach to ilość substancji będzie odpowiednio 5000ug oraz 50ug. Tak więc warto się zastanowić zanim nałożymy kolejną porcję frytek do obiadu…

Numer 5 – kraina paluszkami i chipsami płynąca czyli – SŁONE PRZEKĄSKI

Skoro już wiemy, że chipsy są szkodliwe to do puli dorzućmy słone paluszki, krakersy, orzeszki itd. Zawierają ogromne ilości soli co powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i TYCIE! Więcej kilogramów to więcej problemów do dźwigania. Osłabiona odporność, ruchowość oraz w konsekwencji upośledzenie wielu procesów życiowych. Co roku w samej Polsce wydajemy ponad 2 mld zł na słone przekąski. Może trzeba w kwestii spotkań towarzyskich przejść na tzw. „next level” i zamiast iść na łatwiznę stawiając słone przekąski przygotuj sałatkę czy kanapki…

Numer 6 – gazowane, pyszne, niegaszące pragnienia SŁODKIE NAPOJE

Piękna sylwetka, super zdrowie i świetnie samopoczucie! TAK ale musisz zrezygnować z nadużywania słodzonych napojów. Według badań mężczyźni, którzy spożywają więcej niż puszkę napojów słodzonych mają 20% więcej szans na problemy z sercem. Kobiety z roku na rok gonią wyniki panów i niebezpiecznie zbliżają się do ilości spożywanego alkoholu przy okazji słodzonego. Panie bardzo często przerzucają się na produkty dietetyczne z myślą o sylwetce i zdrowiu. Nic bardziej mylnego. Produkty LIGHT – wiedz, że przytyjesz. Dietetyczne napoje gazowane przyczyniają się do udarów. Zwykle słodzone napoje są gazowane. Dwutlenek węgla, który daje charakterystyczny kwaskowaty posmak a tym samym dla wielu „smakuje” lepiej, wzmaga apetyt i znowu pułapka dla formy i zdrowia. Wiem, że ciężko jest się przerzucić na wodę w dodatku niegazowaną ale starajmy się gazowane, kolorowe „wody” zamienić naturalnymi sokami itd.

Numer 7 – zupy błyskawiczne czyli GOTOWE DANIA Z TOREBKI

Mmmm… osobiście uwielbiam zapach i smak tradycyjnej zupki chińskiej „kurczak curry”. W rzeczywistości wiem, że to obok kurczaka nawet nie stało. Zupy chińskie, instant a nawet całe dania gotowe do spożycia. Wystarczy zalać wodą, wsadzić do mikrofali i gotowe. Błyskawicznie, tanio bez bałaganu i zbytniego zużycia energii. Nikt nie sproszkuje kurczaka i nie wsadzi do małego woreczka więc skąd zupa o smaku kurczaka?! Naszpikowana jest chemią czyli wszelkiego rodzaju sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty, zagęszczacze, substancje antyzbrylające, stabilizatory, polepszacze, emulgatory, substancje słodzące i mnóstwo tzw „witamin E”. Według naukowców i środowiska medycznego każda taka potrawa zawiera więcej soli niż paczka chipsów, paluszków czy kilka hamburgerów. Już wcześniej wspominałam jak sól jest szkodliwa i jakie konsekwencje niesie jej nadmierne spożywanie. Udar mózgu, zawał, choroby serca, zaburzenia funkcjonowania nerek.  Znam przypadek gdzie kolega bardzo źle się odżywiał. Właśnie samymi gotowymi daniami a często jego dzień zaczynał i kończył się na słodyczach. Kolega uległ wypadkowi samochodowemu. Teoretycznie był niegroźny ale doszło do lekkiego poturbowania i odbicia nerki. W wyniku uszkodzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, nerka praktycznie nie funkcjonuje…

Leave a Reply