Zęby

Zęby stanowią pierwszy i niezwykle istotny element całego układu pokarmowego oraz procesu odżywiania i trawienia.

U człowieka wyróżniamy następujące rodzaje zębów: siekacze, kły, zęby przedtrzonowe i zęby trzonowe. Główną ich funkcją jest rozdrabnianie pożywienia. Jest to niezmiernie ważna czynność, która przygotowuje pokarm do dalszych przemian, odbywających się w kolejnych odcinkach przewodu pokarmowego. Pokarm, który jest źle pogryziony, zbyt mało rozdrobniony, znacznie dłużej przebywa w układzie pokarmowym i przez to jest gorzej trawiony. Dodatkowo znajdująca się w jamie ustnej ślina zwilża pokarm i dzięki sporej zawartości śluzu nadaje “śliskość” kęsom, ułatwiając w ten sposób przesuwanie się ich przez gardło i przełyk. W ślinie obecny jest enzym – ptialina, który zaczyna tu proces trawienia skrobi. Dalsze jej trawienie odbywa się w następnych odcinkach przewodu pokarmowego.

www.sklepzdrowia.org
www.witaminy-mineraly.pl
www.koenzymq10.net

www.annnaszubert.pl

www.grzybica.org
www.luteina.org
www.nopal.pl

Leave a Reply