Probiotyki i Prebiotyki

W naszym klimacie przez większość roku narażeni jesteśmy na infekcje. Wiosną, jesienią i zimą nasz organizm musi stawiać czoła chorobotwórczym mikrobom. Pomagają mu w tym bakterie, których mamy w sobie ok. 2 kilogramy!

Bakterie wywołują choroby – wie o tym każdy. Ale bakterie pomagają nam również chronić się przed atakiem chorobotwórczych drobnoustrojów, które są dla nas groźne. Żyją wszędzie – na zewnątrz i wewnątrz naszego ciała. Dorosły człowiek dzieli swój organizm z ok. 2 kilogramami bakterii! Większość z nich bytuje w naszym przewodzie pokarmowym. Ponieważ spożywamy coraz więcej leków i przetworzonej żywności, dobrze gdy czasami uzupełnimy zapasy bakterii.

Probiotyki to bakterie, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego, które stymulują nasz układ odpornościowy oraz utrzymują odpowiednie pH i prawidłowe warunki niesprzyjające rozwojowi mikroorganizmów chorobotwórczych.

Probiotyki mają wszechstronne działanie! Oprócz pobudzania układu odpornościowego, odpowiedzialne są również za obniżanie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego oraz regulowanie pracy przewodu pokarmowego.

W czasie kiedy zażywamy antybiotyki, flora bakteryjna naszego przewodu pokarmowego ulega zachwianiu, co sprzyja rozwojowi mikroorganizmów chorobotwórczych. Dlatego tak ważne jest by nie zapominać o doustnym stosowaniu probiotyków, zarówno w trakcie terapii, jak i po jej zakończeniu. Stosowanie probiotyków w czasie antybiotykoterapii zalecane jest szczególnie w sytuacji kiedy kuracja ta trwa kilka tygodni. Wtedy nasz organizm koniecznie musi być wspierany!

Według definicji probiotyki to produkty zawierające wyselekcjonowane szczepy bakterii (Lactobacillus acidophilus, L. plantarum, rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, infantis, lactis, lungum itd.), które zmieniają florę bakteryjną jelit w sposób korzystny dla zdrowia.

Prebiotyki natomiast to oporne na trawienie substancje zawarte w żywności, bądź do niej dodawane, które pobudzają wzrost i aktywność wybranych szczepów bakterii obecnych w przewodzie pokarmowym człowieka w sposób również korzystny dla zdrowia.

Bakterie probiotyczne okazały się zbawiennym odkryciem w obecnej sytuacji, kiedy tracimy kontakt z naturalnymi bakteriami obecnymi w środowisku. Powszechne stosowanie antybiotyków, produkcja żywności na masową skalę z wykorzystaniem nowoczesnych metod termicznych, wysoki poziom higieny w środowisku chronią  nas przed jednymi chorobami, ale też mogą wywoływać inne. Jest to jedna z teorii pojawienia się w ostatnich latach ogromnej liczby alergii, mówiąca że zjawisko to jest skutkiem pogarszającego się funkcjonowania ludzkiego układu pokarmowego i zawartej w nim flory bakteryjnej. Mikroby obecne w nabłonku jelitowym, z powodu zmienionej żywności, nie chronią go tak szczelnie jak dawniej, jest ich znacznie mniej i są mniej aktywne.

Bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus oraz z rodzaju Bifidobacterium (które skrótowo nazywane są bakteriami LB) „przylepiają się” do śluzówki i w efekcie obniżają ryzyko przyczepiania się do niej bakterii chorobotwórczych. Dodatkowo bakterie probiotyczne wytwarzając takie substancje jak: kwas mlekowy, nadtlenek wodoru i krótkie białka zwane bakteriocynami działają hamująco i zabójczo na inne szkodliwe bakterie.

Pamiętaj, że to co najważniejsze w funkcjonowaniu zależy od kondycji Twoich jelit dlatego zadbaj o prawidłową suplementację czyli NATURALNĄ, odpowiednie preparaty znajdziesz w naszym sklepie pod adresem:

www.sklepzdrowia.org/probiotyki

www.witaminy-mineraly.pl
www.zdrowe-odzywianie.info.pl
www.annaszubert.pl
www.sklepzdrowia.org

www.grzybica.org
www.luteina.org
www.nopal.pl

Leave a Reply