Produkty Dozwolone

OWOCE

Agrest

Daktyle

Lemonki

Granat

Porzeczki

Żurawiny

Ananasy

Figi

Maliny

Guawa

Rabarbar

Brzoskwinie

Grapefruity

Melony

Kiwi

Renklody

Cytryny

Gruszki

Morele

Mango

Śliwki

Borówki

Jabłka

Nektarynki

Morwy

Truskawki

czereśnie

Jeżyny

Oliwki

Pigwy

winogrona

WARZYWA:

Bakłażany

Buraki

Fasola

Kalarepa

Marchew

Pory

Bataty

Cebula

Fenkuł

Kapusta

Ogórek

Rzepa

Brokuły

Cukinia

Groch

Karczochy

Papryka

Rzodkiewka

Brukiew

Cykoria

Kabaczek

Ketmia

Pasternak

Seler

Brukselka

Dynia

Kalafior

kukurydza

Pietruszka

ziemniaki

ORZECHY:

Migdały O.laskowe O.pekana O.pistacjowe
O.brazylijskie O.nerkowca O.piniowe O.włoskie

ROŚLINY STRĄCZKOWE, NASIONA, PRZYPRAWY I ZIOŁA:

Bazylia Czer.pieprz Kolendra Lucerna Papryka Pietruszka Szałwia
Chili Estragon Koper Majeranek Pestki dyni Rozmaryn Tymianek
ciecierzyca imbir fenkuł Słonecznik Pieprz kajeński Strąki kardamonu Zairno sezamowe

PRZETWORY NIE ZAWIERAJĄCE KROWIEGO MLEKA:

Kozi jogurt Mleko owcze Mleko sojowe Ser kozi
Mleko kozie Mleko ryżowe Owczy jogurt Sery owcze

RYBY I OWOCE MORZA:

Dorsz Homar Łosoś Płaszczka Sola
Gładzica Krab Łupacz Pstrąg Śledź
Halibut Krewetka Makrela Sardynka Tuńczyk

NAPOJE:

Napary ziołowe wszelkiego rodzaju Soki warzywne Woda z sokiem z cytryny
Soki (świeże bez cukru) Woda (każda) Woda z miodem

PRODUKTY ZAKAZANE

Awokado Za dużo skrobi i tłuszczu
Banany Za dużo skrobi i tłuszczu
Chleb Gluten stanowiący podstawę jest ciężkostrawny
Cukier Zaburzenia poziomu cukru powodują wahania apetytu i energii
Czekolada Za dużo cukru i tłuszczu
Grzyby Za dużo pleśni
Kofeina Chemia
Mleko krowie Laktoza może być trudna do strawienia
Orzechy ziemne Za dużo skrobi i tłuszczu
Pomarańcze Zbyt kwasowe
Pomidory Zbyt kwasowe
Soczewica Często jest przyczyną wzdęć
Sól Powoduje niedobór potasu i zatrzymuje wodę
Szpinak Zbyt kwasowy

Leave a Reply