Wstęp

Enzymy

  • to białka o właściwościach katalitycznych,
  • posiadają zdolność zwiększania szybkości reakcji chemicznej
  • obniżają energię aktywacji – same jednak nie ulegają przemianie, dlatego nie zużywają się bezpośrednio w wyniku reakcji

Do zadań enzymów należy więc rozkładanie pokarmów na konkretne substancje odżywcze, po to by organizm mógł je najpierw pobrać, a następnie przyswoić i strawić.
Zakres działania enzymów jest niezwykle szeroki, oprócz trawienia pokarmów uczestniczą w procesie krzepnięcia krwi oraz rozpuszczania się zakrzepów, udostępniają energię w komórkach mięśniowych a także są bardzo aktywne w procesie ustrojowej obrony, zwłaszcza w przebiegu ostrych i przewlekłych schorzeń. Wraz z wiekiem ich aktywność jednak słabnie, a w sytuacji obciążenia organizmu, może wręcz zawieść na całej linii. W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest suplementacja.

Zasadniczo w leczeniu stosuje się enzymy hydrolityczne. Do najczęściej stosowanych należą:

  • Bromelina z wyciśniętego soku łodygi dojrzałego ananasa
  • Papaina z soku mlecznego niedojrzałych owoców melonowca
  • Pankreatyna – wyciąg z trzustki świń
  • Trypsyna również pochodząca z trzustki świń
  • Chymotrypsyna uzyskiwana z oczyszczonego proenzymu kwaśnego soku trzustkowego bydła
  • Amylaza – enzym wydzielany przez ślinianki, pozyskiwany również jest z grzybów
  • Pepsyna – enzym rozszczepiający białka, występuje w ścianie żołądka, stosowany jest głównie w preparatach wspomagających trawienie

Enzymy działają najskuteczniej, gdy są wchłaniane z jelita cienkiego i stąd rozprowadzane są po całym organizmie.

www.witaminy-mineraly.pl
www.zdrowe-odzywianie.info.pl
www.annaszubert.pl
www.sklepzdrowia.org

www.grzybica.org
www.luteina.org
www.nopal.pl

Leave a Reply