Woda kokosowa

 Woda kokosowa znajdziemy wewnątrz młodych owoców kokosa, a konkretnie pozyskuje się ją z lekko niedojrzałych kokosów, mających do siedmiu miesięcy. Jest ona znana ze swoich właściwości zdrowotnych.

Skład wody kokosowej:

– cukry,

– cytokininy,

– witaminy,

– minerały,

– elektrolity,

– enzymy,

– aminokwasy,

– fitohormony.

 Woda kokosowa to niezwykle orzeźwiający napój jaki gasi pragnienie. Uzupełnia niedobory wody w organizmie za sprawą swojego składu. Ponadto cytokininy zapobiegają szybkiemu starzeniu się, a także działają przeciwnowotworowo. Enzymy jakie zawiera pomagają w trawieniu i procesach metabolicznych.

Woda kokosowa ma lekką konsystencję, ale mimo to ma bogatą kompozycję składników odżywczych. Zawiera minerały np. wapń, żelazo, magnez, cynk. Spośród witamin woda kokosowa zawiera witaminy z grupy B np. ryboflawina, niacyna, tiamina, pirydoksyna i foliany.  Te są konieczne, gdyż organizm nie może sam ich wytworzyć. Trzeba je dostarczać z pokarmem. Świeżo pozyskana woda kokosowa zawiera również pewną ilość witaminy C – około 4% dziennego zapotrzebowania.

Elektrolity w wodzie kokosowej

Woda kokosowa zawiera potas i sód – w około 100 ml znajdziemy około 250 mg potasu oraz 100 ml sodu. Dzięki temu woda kokosowa szybko uzupełnia niedobór elektrolitów. Dlatego też na obszarach tropikalnych woda kokosowa działa jako lek na biegunkę. Zawiera ona w swoim składzie  o wiele więcej elektrolitów niż napoje izotoniczne dla sportowców. Reguluje gospodarkę wodną, czyli bierze udział w pozbyciu się szkodliwych toksyn z organizmu. Udowodniono, że woda kokosowa ma także wpływ w problemach z pęcherzem, trawieniem, kamieniami nerkowymi.

Woda kokosowa a mleczko kokosowe

Woda kokosowa często mylona jest z mleczkiem kokosowym. Woda kokosowa jest naturalnym napojem, zaś mleczko otrzymujemy w procesie ekstraktacji z miąższu kokosu. Mają inny smak oraz konsystencję. Woda z kokosa jest na drugim  miejscu -po wodzie,  wśród najczystszych płynów pitnych na świecie.

Ciekawostki o wodzie kokosowej.

– woda kokosowa wykazuje zawartość kwasu laurynowego – występuje naturalnie w mleku kobiety,

– ma bardzo podobny skład jak osocze krwi człowieka, dlatego łatwo miesza się z krwią i przyswaja się,

– w czasie II wojny światowej sok kokosowy używano jako płyn do transfuzji, obecnie robi się to w krajach trzeciego świata

Leave a Reply